Over Mathilde

Mathilde Willink (foto: Adrian Stahlecker)

Over Mathilde is veel geschreven. Tik op Google de naam Mathilde Willink in en de lijst met hits is nagenoeg eindeloos. Hierna citeren we uit het boek ‘Mathilde – Muze, Mythe, Mysterie’ van Lisette de Zoete.

Eerbiedig denk ik aan het jong verleden.
Ik hoor heur stem, ik hoor heur zachte schreden…
Op bloemengeuren stijgt haar naam omhoog.

Wat zou dat zilver op den bergtop wezen?…
Daar is de maan in haar glans verrezen…
Zoo rijst Mathilde voor het droomend oog!

Jacques Perk
Uit: De maan verrijst

Drie uitspraken van Mathilde:

“Ik ben als de maan. Ik word pas zichtbaar als ik door de zon van anderen word beschenen. Ik ben een illusie, opgeroepen door de mensen om mij heen.“

“Mensen als Willink en Fong-Leng beschouw ik als zonnen. Ikzelf ben een maan. Ik reflecteer slechts. Ik ben al dankbaar als ik hen kan inspireren.”

“In een creatie van Fong-Leng kan ik eindelijk van mijzelf de vrouw maken die ik werkelijk wil zijn.”

Lisette de Zoete over Mathilde

Lisette de Zoete heeft een geslaagde poging gedaan om wie geïnteresseerd is in Mathilde te laten stoppen met zoeken. Dat heeft zij zelf wel heel intensief gedaan. Het werd een biografie met misschien wel het meest veelzijdige beeld van de muze.
Wie was Mathilde echt? Lisette verschuift de focus van Mathildes veel besproken mysterieuze dood en de laatste twee heftige jaren na haar scheiding van Willink, naar haar intrigerende leven. Behalve Mathildes biografie bevat het boek de zoektocht van Lisette de Zoete naar het leven van Mathilde en interviews met onder anderen Fong-Leng, Marte Röling, Joop van Loon, Imca Marina, Lotti en Maria Heyboer, Ger Lammens, Adrian Stahlecker en de zussen van Mathilde.

Uitgave: Lecturis – ISBN 978-94-6226-148-8

Mathilde Willink (bron: facebookpagina Mathilde Willink)