Mathilde – van muze tot mythe

Mathilde – van muze tot mythe

Mathilde de Doelder werd in 1938 geboren in Terneuzen, maar komt pas echt tot leven in Amsterdam. De voormalige stewardess die haar leven en lichaam als kunstwerk toonde en beleefde, wordt Nederlands bekendste muze, levend kunstwerk en modekoningin van de jaren ’70. Nu, meer dan 40 jaar na haar mysterieuze dood in 1977, is zij nog steeds springlevend. Zij blijft een inspiratiebron voor veel kunstenaars.

Extravagant

Tijdens haar huwelijk met (magisch) realistisch schilder Carel Willink was zij zijn muze, inspiratie en model. Zij genoot van de aandacht, want zei ze niet eens: “Ik zou het liefst een idool willen zijn, dat elke dag aanbeden werd.” Mathilde raakte bevriend met modeontwerpster Fong-Leng van wie zij tientallen creaties kocht. Die prachtige robes, samen met haar extravagante make-up, maakten Mathilde tot de modekoningin van Amsterdam. Andere bekende vrienden waren onder andere Imca Marina, Marte Röling en Adrian Stahlecker.

Adoratie

De adoratie voor Mathilde nam haast mythische vormen aan. Dat dit ook nu nog het geval is, valt te zien op de Mathilde Expositie van 11 mei t/m 22 juni in een speciaal daarvoor ingerichte galerie in Ruurlo, centraal gelegen in de Achterhoek. Zo’n 25 beeldend kunstenaars exposeren hun interpretaties van de Muze Mathilde.

Mathilde op het Galapersbal in Ohma hotel in aanwezigheid van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven (bron: Wikipedia)