Rineke de Jong

portret rineke de jong
Rineke de Jong

Mathilde Hekate, 50×100 cm, acryl op linnen.
Gefascineerd door haar weelderige lokken is dit portret ontstaan. De gelukkige tijd, met daarachter zoals ze eruit zag in haar laatste eenzame levensjaren. Hekate staat voor driesprongen, duistere energiën en blaffende honden. Mathilde zei eens dat zij na de scheiding van Willink het gevoel had op een driesprong te staan.


Mathilde Maal2, 60×110 cm, acryl op linnen.
Ik heb haar geschilderd in jongere jaren en latere. In het openbare leven in Amsterdam was zij prominent aanwezig, niet in de laatste plaats door het dragen van de gewaden van Fong Leng en door haar opvallende make up die werd gemaakt door haar ex-man, de schilder Carel Willink.


Mathilde in blauw.
Zo heb ik haar in mijn herinnering, toen Mathilde samen met haar man Carel Willink stevig gearmd door de P.C. Hooftstraat liep, in Amsterdam. Dat waren nog haar gelukkige jaren. Ze was toen nog onkundig van de donkere wolken die zich boven haar hoofd zouden verzamelen.


Mathilde Memoriam, 150×100 cm, acryl op linnen.
De stijl is geïnspireerd op Art Nouveau. Daarbij is ook veel symboliek verwerkt. De ondergaande zon, die al in de zee is gezakt en een rode gloed achterlaat, het zogenaamde avondrood. Symbolisch voor het eind van de dag, maar ook van het leven. Je ziet Mathilde’s lange haren waaien in de wind. Die wind waait eigenlijk altijd in Zeeland en ook in West Nederland. Ook haar leven was stormachtig. Rondom haar hoofd hangt een aureool, met daarin haar naam. Tussen de letters zijn gefacetteerde steentjes aangebracht. Zij was toch onze glamourkoningin tijdens haar leven. In het openbare leven in Amsterdam was zij prominent aanwezig, niet in de laatste plaats door het dragen van de gewaden van Fong Leng en door haar opvallende make up die werd gemaakt door haar ex-man, de schilder Carel Willink. Omdat zij door hem werd ingeruild voor een nieuwe 4e vrouw, zijn het schilderspalet en de penselen in zee gegooid. Op dit schilderij draagt zij de Aardbei-jurk van ontwerpster Fong Leng. Mathilde is geboren in Terneuzen en overleden in Amsterdam, dat staat aan weerskanten. Dat zijn beide havensteden, verbonden met de zee. Op het schilderij zijn meeuwen te zien. Deze vogels zijn een vertrouwd beeld aan de kust. Voorts zijn mosselen en zeewier afgebeeld. Daar is Zeeland beroemd om. De mosselen, maar ook oesters en slakken worden geoogst en verkocht, ook buiten onze landsgrenzen. Zeewier wordt ook gegeten en geserveerd in restaurants.

Rineke de Jong is afgestudeerd als modeontwerpster in Amsterdam, werkte in de mode-industrie, maar werd liever kunstschilder. Ze ging naar De Gooise Academie in Laren. Ze maakte zelf tempera en olieverf volgens oude technieken en recepten. Rineke werkt voornamelijk naar levend model. Haar mythologische schilderijen zijn een combinatie van abstract en realisme in acryl, de stillevens zijn realistisch. Ze won prijzen in binnen- en buitenland en geeft les.

www.rinekedejong.nl