Jeanne te Dorsthorst

Jeanne te Dorsthorst

Jeanne over Mathilde

Denkend aan de verschijning Mathilde, zie ik prachtige jurken en grote zwart opgemaakte ogen. Met name haar weelderige haardos, blond met een prachtige oranje gloed, maakte destijds veel indruk op me. De schilder Carel Willink had zéker een zeer bijzondere muze.

Mathilde – 162x50x15 cm (inclusief sokkel) – keramiek

Sinds de uitnodiging om deel te nemen aan deze expositie rondom Mathilde, besef ik dat ik, behalve het bovengenoemde, maar bitter weinig over deze vrouw weet. Wie was zij, hoe was zij? Wie was de mens achter het masker van make-up? Durfde zij, kón zij dat masker überhaupt nog wel afzetten, terwijl dit juist het fenomeen Mathilde mede in stand moest houden? Naarmate ik me meer in haar verdiep, komt haar persoonlijkheid verder van mijzelf als persoon af te staan. Zij blijft voor mij een raadsel. Een trots en sterk ogend fregat, zich staande houdend op brekende golven.

Heeft Mathilde inmiddels haar masker afgezet? Is zij daar waar meeuwen vertoeven? Haar fregat deinend op hoge witschuimende golven van de tijd?

Keramiek sculpturen

In het verre verleden was Jeanne werkzaam als professioneel fotograaf. Door het oog van haar camera leerde ze kijken naar de mens. Sinds 2000 houdt zij zich bezig met keramiek en volgde diverse cursussen in vormgeving, technieken en glazuren. In 2007 rondde ze de driejarige keramistenopleiding aan de SBB in Gouda af. Het maken van keramische objecten is voor Jeanne een manier om bepaalde emoties zoals inkeer, geluk en verwondering vast te leggen in ‘driedimensionale plaatjes’. Zij noemt het zelf ‘momentopnamen’. Geluksmomentjes, kleine tafereeltjes van daar waar het leven mooi is.

www.keramiekatelierjeandre.nl / www.diversitykunstcollectief.nl


Ander werk van Jeanne te Dorshorst: