Gerd Renshof

Bronsportret door Liesbeth Crooijmans van Renshof

Gerd Renshof (1959) tekent sinds zijn elfde. Vanaf 1981 heeft hij zich gespecialiseerd in 17e eeuwse schildertechnieken. Renshof schildert magisch-realistische architecturale schilderijen en is vooral bekend met zijn stillevens van oude boeken. Kaarten en kalenders van dit werk zijn wereldwijd verkocht. In 2009 heeft hij Academie Renshof opgericht, met vier collega’s en diverse locaties in het land is deze school uitgegroeid tot één van de grootste van het land.

‘Het Grote Verlangen’

Een van de mooiste schilderijen van Willink is ‘Het Jachtslot’ uit 1935. Hij heeft hiervoor het Neues Palais in Potsdam gebruikt. Willink heeft dat werk vrijwel letterlijk nageschilderd van een foto die hij daar van een zijvleugel gemaakt heeft. Uiteraard is het door landschap en lucht een Willink geworden. In 2007 heeft Renshof het Neues Palais bezocht en zijn schilderij is geïnspireerd op de voorkant van het gebouw.

Mathilde is de eerste persoon die Willink naakt in een architecturale omgeving geplaatst heeft. Dit schilderij voegt ‘Het Jachtslot’ en Mathilde samen. Ze loopt naakt op de omgang en is onderweg naar een jurk die op de voorgrond ligt. Vandaar de titel ‘Het Grote Verlangen’. De nachtsfeer sluit aan bij de nocturnes waar Renshof momenteel als schilder mee bezig is.


www.gerdrenshof.comwww.academie-renshof.nl