Adrian Stahlecker

portret van adrian stahleck
Adrian Stahlecker
Diva’s. Mathilde en Marlene Dietrich 80x100 cm, met lijst 84-104, acryl
Mathilde’s flirt met de dood, 80x100 cm, met lijst 84x100 cm, acryl

Afbeelding 1: Ik zag Mathilde bij een optreden van Marlene Dietrich in Carré op 27 januari 1975. Later ontmoette ik haar op een expositie en vroeg haar voor me te poseren. Ik speelde dan platen van Dietrich. Op haar begrafenis werd Dietrichs “Ich weiss nicht zu wem ich gehöre” gespeeld.
Afbeelding 2: Doodscène uit Hamlet. Josef Kainz (1858-1910) als Hamlet. Ik bezocht met Mathilde het toneelstuk in Haagsche Schouwburg.


In zijn boek Schilderswijk en Society beschrijft Stahlecker gedetailleerd hoe Mathilde er bij hun eerste echte ontmoeting uitzag: “Zij droeg een groen lederen robe met een gouden bladerenmotief met een decolleté tot aan haar navel. Vanuit haar middel liep een rok wijd uit. Het geheel deed denken aan de weelderige kleding van Koningin Elisabeth I van Engeland. Haar houding was dan ook zonder twijfel koninklijk te noemen. Het gezicht was bleek en transparant met aan de slapen een gloed van onderhuidse blauwe adertjes. De wenkbrauwen waren afgeschoren en vervangen door twee dunne gele strepen die ook de felrood gestifte sensuele mond omlijnden. De grijsgroene ogen waren niet groot, maar omdat ze aan de binnenkant van het ooglid en enkele millimeters daaronder witte schmink had aangebracht, leken ze echter groter. Daaronder had ze zwarte potloodstrepen getrokken waaraan kunstig een woud van valse oogharen was geplakt. De ogen waren omringd door een regenboog van kleuren die van rood tot blauw, geel en paars liepen en hadden de vorm van de vleugels van een vlinder. Haar dikke blonde lokken waren in een Gretchenkapsel gevlochten en opgerold tot over haar oren.”

Bekijk de website van Adrian Stahlecker


Ander werk van Adrian Stahlecker: